HTML

A blogról

Mindannyiunknak megvan a Nagy Utazása.

Van, aki akkor érzi magát közel a Teremtőhöz, ha komoly zenét hallgat. Más ezer mérföldeket zarándokol, hogy rátaláljon lelki békéjére. Olyanokat is ismerünk, akik asramba költöznek, hogy önfeledten magukra találhassanak.

Én zsidó leszek. A betérési folyamat az én utam kezdete.

Céljaimról bővebben ITT olvashatsz

Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK)

Utolsó kommentek

Címkék

Ábrahám (1) Adi (1) Akiva (1) angolul (5) antiszemitizmus (4) arámi (1) audio (1) Avraham (1) Avraham Yitzchak Kook (1) Bechukotáj (1) beháálotchá (1) Behár (1) betérés (3) betérők (2) Bét Din (1) Bét Sálom zsinagóga (1) Bét Sálom Zsinagóga (1) böjt (1) borotválkozás (1) chamec (3) chümes (2) család (1) dal (1) dokumentumfilm (2) elektromosság (1) élet (1) élmény (1) elsőszülöttek böjtje (1) emléknap (1) Emor (1) Erdő Péter (2) erev (1) esküvő (1) eszter (1) fejfedő (1) férfi (1) férfiak (1) film (2) gasztronómia (1) hajvágás (1) halacha (1) hallél (1) hámán (1) héber (1) héber név (1) hetiszakasz (5) holokauszt (1) identitás (1) idézet (1) ima (2) Izrael (1) Jeruzsálem (1) jóm hásoá (2) kiddus (1) kommentár (1) könyve (1) kóser (2) ladinó (1) lejnolás (1) linkajánló (1) maariv (1) macesz (2) Manchester (1) marokkó (1) maszorti (1) megrendítő (1) melacha (1) menete (1) micva (1) micvá (1) mikra (1) mikve (1) mimuna (1) mincha (1) mizrachi (1) mofletta (1) mordecháj (1) mózes (1) nagytakarítás (1) (1) olvasás (1) olvasnivaló (1) ómerszámlálás (1) önigazolás (1) onkelosz (1) ortodox (1) pészách (6) purim (2) Ran (1) rási (1) reggeli (1) Rúth (1) sacharit (1) sávuot (4) Simon Böske (1) sors (1) Sulchán Áruch (1) széder (1) szefárd (3) személyes (7) szombat (5) szombatfogadás (2) tálit (1) Talmud (1) tanítás (2) tanulás (1) tárgum (1) tett (1) tfilin (1) tippek (1) tíz parancsolat (1) Tóra (1) tóra (1) Tóraadás (2) török (1) történet (1) tragikomikus (1) ünnep (2) ushpizin (1) változás (1) vérvád (1) vicc (1) vicces (1) videó (6) yom tov (2) zene (4) zsidók (1) Címkefelhő

Következő szombat

Betérés és önigazolás

2011.12.07. 22:31 גר

Tán feltevődik a kérdés, hogy kinek tartozol magyarázattal azért, hogy betérsz zsidónak?

Állítólag nehéz megmagyarázni barátoknak, szülőknek, hozzátartozóknak, hogy valaki miért dönt épp a zsidóság mellett, ha ott van egy sor egyéb lehetőség, nem beszélve a kelet-európai antiszemitizmus "veszélyeiről".

Olyan családban, ahol sok zsidó van és egyfajta gyökerekhez való visszatérésről van szó, ott ez a kérdés nem így tevődik fel, ezért most csak azzal a változattal foglalkozom, amikor valaki egy teljesen (vagy nagyrészt) outsider-státuszból érkezik a zsidóságba.

Az én véleményem az, hogy ahogy az ember a saját betérési döntésével békébe kerül, úgy annak a gondolatával is békébe kell kerüljön, miszerint nem lehet és nem is kell titok-zsidónak lenni.

Egyfajta felvállalás nélkül sokat veszíthetünk zsidóságunk megéléséből. Bár a szekuláris társadalmakban a vallási hovatartozás nagyjából magánügynek minősül, az ember attól még lehet rá büszke, felvállalhatja azt családja, barátai előtt. Hivalkodhat is vele vagy pedig választhatja azt is, hogy a zsinagógai közösségen kívül teljesen diszkréten kezeli zsidóságát.

Viszont életünk során úgyis lesznek helyzetek, amikor fel kell vállaljuk és ezt békével kell megtegyük. Erre vonatkozóan adnék egy pár tanácsot :-)

  • Ha az ember a szüleinek mondja el betérési szándékát, akkor azt ne egyéb vallások ünnepei alkalmával tegye. Az ebből fakadó érzékeny pontokat tiszteletben kell tartani és tapintatosnak kell lenni.
  • Kerüld a "nagy beszélgetéseket". Nem nagyon van szükség ilyenekre, bárki bármit mond. Összehívni egy egész családot vagy baráti kört, hogy zsidóvá válásodat hivatalosan bejelentsd nekik, csak a hangulat felfokozásához vezet és ebben a felfokozott hangulatban könnyű félreérteni dolgokat, könnyű ízlésítéleteket megfogalmazni, sok kérdést szegezhetnek neked, melyekre nem vagy felkészülve. A beszélgetés végén nem biztos, hogy békét fogsz érezni.
  • Sokkal egyszerűbb a fokozatos (akár több hónap alatti) rávezetés, hiszen olyan ez, mint egy átmárkázás. Saját lelkedet márkázod át. Utalások, vélemények, különféle rész-értékek felvállalása sokkal jobban előkészíti a terepet akár arra is, hogy akár egy antiszemita rokont/barátot is megpuhíts (merthogy ilyenek is vannak).
  • A betérésed lehet, hogy másnak rendkívüli dolog. Neked viszont ez természetes. Belülről jön. Ezt a természetességet kell átadd és áraszd magadból azok irányába, akikről úgy érzed, hogy rájuk is tartozik életmód-, vallás- és értékrend-váltásod.
  • Betérésedért senkinek nem tartozol magyarázattal. Az önfelvállalás (nemcsak a betérés terén) épp arról szól, hogy voltaképpen nem érdekel, hogy a kapcsolatom a szeretett személyjel emiatt megváltozik-e vagy sem. Ha megváltozik, úgy is jó, ha nem változik meg, úgy is jó.
  • Csak egy fantasztikusabb érzés van annál, amikor mások elfogadnak. Ez az érzés az, amikor magadat elfogadod.
  • Zsidó ember senkitől és semmitől nem fél, csak I-tentől.

1 komment

Címkék: tippek önigazolás betérők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása