HTML

A blogról

Mindannyiunknak megvan a Nagy Utazása.

Van, aki akkor érzi magát közel a Teremtőhöz, ha komoly zenét hallgat. Más ezer mérföldeket zarándokol, hogy rátaláljon lelki békéjére. Olyanokat is ismerünk, akik asramba költöznek, hogy önfeledten magukra találhassanak.

Én zsidó leszek. A betérési folyamat az én utam kezdete.

Céljaimról bővebben ITT olvashatsz

Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK)

Utolsó kommentek

Címkék

Ábrahám (1) Adi (1) Akiva (1) angolul (5) antiszemitizmus (4) arámi (1) audio (1) Avraham (1) Avraham Yitzchak Kook (1) Bechukotáj (1) beháálotchá (1) Behár (1) betérés (3) betérők (2) Bét Din (1) Bét Sálom zsinagóga (1) Bét Sálom Zsinagóga (1) böjt (1) borotválkozás (1) chamec (3) chümes (2) család (1) dal (1) dokumentumfilm (2) elektromosság (1) élet (1) élmény (1) elsőszülöttek böjtje (1) emléknap (1) Emor (1) Erdő Péter (2) erev (1) esküvő (1) eszter (1) fejfedő (1) férfi (1) férfiak (1) film (2) gasztronómia (1) hajvágás (1) halacha (1) hallél (1) hámán (1) héber (1) héber név (1) hetiszakasz (5) holokauszt (1) identitás (1) idézet (1) ima (2) Izrael (1) Jeruzsálem (1) jóm hásoá (2) kiddus (1) kommentár (1) könyve (1) kóser (2) ladinó (1) lejnolás (1) linkajánló (1) maariv (1) macesz (2) Manchester (1) marokkó (1) maszorti (1) megrendítő (1) melacha (1) menete (1) micva (1) micvá (1) mikra (1) mikve (1) mimuna (1) mincha (1) mizrachi (1) mofletta (1) mordecháj (1) mózes (1) nagytakarítás (1) (1) olvasás (1) olvasnivaló (1) ómerszámlálás (1) önigazolás (1) onkelosz (1) ortodox (1) pészách (6) purim (2) Ran (1) rási (1) reggeli (1) Rúth (1) sacharit (1) sávuot (4) Simon Böske (1) sors (1) Sulchán Áruch (1) széder (1) szefárd (3) személyes (7) szombat (5) szombatfogadás (2) tálit (1) Talmud (1) tanítás (2) tanulás (1) tárgum (1) tett (1) tfilin (1) tippek (1) tíz parancsolat (1) Tóra (1) tóra (1) Tóraadás (2) török (1) történet (1) tragikomikus (1) ünnep (2) ushpizin (1) változás (1) vérvád (1) vicc (1) vicces (1) videó (6) yom tov (2) zene (4) zsidók (1) Címkefelhő

Következő szombat

7 pészachi tanulság mindjárt az elején

2012.04.09. 23:15 גר

  1. Pészach sztorija egy elképesztően drámai sztori. Jól elszórakozunk rajta, ha olvassuk, mert hozzászoktunk, hogy a nagyköltségvetésű hollywoodi filmdrámákat is popcorn-t majszolgatva nézzük végig.
    Ha viszont belegondolunk, akkor Egyiptom országával valami egészen rendkívüli történt anno és ez nagyon komolyan részletezve van a Tórában. A 10 csapással az ország tönkrement, szörnyű dolgok történtek a megkeményült szívű Fáraó egyre makacsabb döntései miatt. Hihetetlen mennyiségű ember hagyta el az országot sebtében. Elképesztő ókori tragédia. A filmek filmje.
    Az összes nem-zsidó egyiptomi elsőszülött tömeges halálától számítva egészen Pészach hetedik napjáig, amikor Mózes szétválasztotta a tengert, olyan dolgok történtek, melyhez fogható történet nincs is.

  2. Mindig öröm Hallélt énekelni. Szukkoton kívül Pészachkor lehet napokon keresztül rendszeresen Hallélt hallagtni és énekelni. Gyönyörű dallamvilág, megindító jelentéstartalom.

  3. A macesz elég finom. Ha bevizezed, akkor nem törik szilánkosan. Kismillió ételt lehet belőle gyártani. Mindennel megy. Már-már furcsa, hogy tényleg mindennel együtt lehet fogyasztani. Úgy tűnik, hogy nagyon jót tesz a gyomromnak is a kovásztalanság. Reménykedem, hogy a lelkemnek is. Azt egy kicsit sajnálom, hogy Askenáziában a kitniot is ki van zárva Pészachkor, de ettől nagyobb a kihívás és még érdekesebb az egész.

  4. Az ómerszámlálás talán egyszerűnek tűnik, de valójában egy nagyon mély kabbalisztikus spirituális gyakorlat. Kizárt, hogy kihagyjam. Ez egyben egy újabb lehetőség, hogy rendesen mondjak maariv-ot minden este. A folyamatos szakállnövesztés lehet, hogy nem fog összejönni, mert érzékenyen reagálnának a munkahelyen, amit nem tudok most megengedni magamnak, de a hajamat biztos nem fogom levágni 49+ napig. Heti egyszeri borotválkozás Sábesz tiszteletére viszont belefér.
    Ez a 49 nap egyben egy spirituális felkészülés is a Tóraadásra, a Sávuot-ra, ami egy kicsit a betérők ünnepe is.

  5. A Széderek nagyon jelentőségteljesek voltak. Tervezem, hogy jól átnézzem még egyszer a Haggadát (amíg friss az élmény), mert akkor könnyebb lesz életem további részében. Ezek voltak az első kóser szédereink. Ezentúl csak ilyeneket!

  6. Az Echad mi yodea rengeteg mindent megtanít. Ez egy olyan dal, amit kár, hogy elsősorban széder-estéken szokás énekelni. Mindenesetre tartalmát érdemes megtanulni, mert a dal önmagában is egy gyorstalpaló zsidóságból.

  7. A pészachi kóserség miatt az ember nagyon elővigyázatossá válik. Nem lennének büszkék rám természetvédő barátaim, de most mi az egyhasználatú műanyag tálak, tányérok és evőeszközök idejét üljük. Így legalább ez a része teljesen kóser az ünnepnek.
    Ugyancsak a műanyag tányérok és evőeszközök miatt az az érzésem, mintha csak látogatók, turisták lennénk lakásunkban, akik esznek és már mennek is tovább. Így válik az egyhasználatú étkészlet a kivonulás, a vándorlás egy modern szimbólumává számunkra.

Szólj hozzá!

Címkék: dal személyes szombat kóser hajvágás borotválkozás macesz széder pészách yom tov ómerszámlálás hallél maariv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása