HTML

A blogról

Mindannyiunknak megvan a Nagy Utazása.

Van, aki akkor érzi magát közel a Teremtőhöz, ha komoly zenét hallgat. Más ezer mérföldeket zarándokol, hogy rátaláljon lelki békéjére. Olyanokat is ismerünk, akik asramba költöznek, hogy önfeledten magukra találhassanak.

Én zsidó leszek. A betérési folyamat az én utam kezdete.

Céljaimról bővebben ITT olvashatsz

Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK)

Utolsó kommentek

Címkék

Ábrahám (1) Adi (1) Akiva (1) angolul (5) antiszemitizmus (4) arámi (1) audio (1) Avraham (1) Avraham Yitzchak Kook (1) Bechukotáj (1) beháálotchá (1) Behár (1) betérés (3) betérők (2) Bét Din (1) Bét Sálom Zsinagóga (1) Bét Sálom zsinagóga (1) böjt (1) borotválkozás (1) chamec (3) chümes (2) család (1) dal (1) dokumentumfilm (2) elektromosság (1) élet (1) élmény (1) elsőszülöttek böjtje (1) emléknap (1) Emor (1) Erdő Péter (2) erev (1) esküvő (1) eszter (1) fejfedő (1) férfi (1) férfiak (1) film (2) gasztronómia (1) hajvágás (1) halacha (1) hallél (1) hámán (1) héber (1) héber név (1) hetiszakasz (5) holokauszt (1) identitás (1) idézet (1) ima (2) Izrael (1) Jeruzsálem (1) jóm hásoá (2) kiddus (1) kommentár (1) könyve (1) kóser (2) ladinó (1) lejnolás (1) linkajánló (1) maariv (1) macesz (2) Manchester (1) marokkó (1) maszorti (1) megrendítő (1) melacha (1) menete (1) micva (1) micvá (1) mikra (1) mikve (1) mimuna (1) mincha (1) mizrachi (1) mofletta (1) mordecháj (1) mózes (1) nagytakarítás (1) (1) olvasás (1) olvasnivaló (1) ómerszámlálás (1) önigazolás (1) onkelosz (1) ortodox (1) pészách (6) purim (2) Ran (1) rási (1) reggeli (1) Rúth (1) sacharit (1) sávuot (4) Simon Böske (1) sors (1) Sulchán Áruch (1) széder (1) szefárd (3) személyes (7) szombat (5) szombatfogadás (2) tálit (1) Talmud (1) tanítás (2) tanulás (1) tárgum (1) tett (1) tfilin (1) tippek (1) tíz parancsolat (1) Tóra (1) tóra (1) Tóraadás (2) török (1) történet (1) tragikomikus (1) ünnep (2) ushpizin (1) változás (1) vérvád (1) vicc (1) vicces (1) videó (6) yom tov (2) zene (4) zsidók (1) Címkefelhő

Következő szombat

Gyakran ismételt kérdések (GyIK)

2012.05.24. 19:37 גר

Alábbiakban ismerősök és ismeretlenek kérdéseiből szemelgettem. A lista folyamatosan bővül.

1. Miért akarsz zsidó lenni?

Furcsa, de elsősorban azért, mert egy nap így ébredtem. Ez az érzés addig érlelődött bennem, amíg egy estén lefekvés előtt el nem döntöttem végleg, hogy halachikusan is be szeretnék térni. Abban a pillanatban nyugalmat és beteljesülést éreztem. El is mondtam gyorsan a Smá Israelt. Azóta mondom reggel és este.

Aztán persze egyéb tényezők is közrejátszanak, mint esetleges származás, zsidósággal való kulturális-értékrendbeli affinitás, sorsközösségvállalás, de ezek már kissé unalmas szavak.

Azért akarok zsidó lenni, mert annak érzem magam immár 11 éve. Szekuláris ember ezt nem tudja megmagyarázni. Vallásos ember ezt nehezen tudja megérteni. Másnak pedig marad a hümmögés, nekem meg marad a beteljesülés, a hazatérés.

A rabbit tavaly kerestem meg. Addig más országban éltünk, ahol nem volt lehetőség giur-ra.

2. Hülye vagy? Ma Magyarországon zsidónak lenni?

Mondták már, hogy ennél jobb helyet nem is választhattam volna. Talán Szaúd-Arábiában vagy Egyiptomban lenne nehezebb zsidónak lenni. Szerintem rossz a kérdés. Mindenhol lehet zsidónak lenni. Ha a marranók tudtak gyertyát gyújtani az inkvizíció alatt évszázadokon át, akkor miért lenne olyan nehéz Magyarországon, ahol nemrég 5 utcányi távolságot tettem meg kipában és senki nem szólt egy szót sem?

Az antiszemiták, antiszemita ideológiák halandóak, akárcsak én vagy te. A zsidóság viszont sokezer éve létezik és fog is létezni. Miért épp itt és most rettegjek?

3. Miért akarsz vallásos lenni, amikor az ateizmus/agnoszticizmus egyre nagyobb divat?

Nem volt még olyan időszak, hogy ne higgyek egy felsőbb, transzcendens hatalomban. Ugyanakkor a zsidóság nemcsak vallás, hanem egy rendkívül szerteágazó hagyomány, gondolkodásmód is, ami az élet minden területét lefedi. Ahol a szekuralizáció és értékrelativizmus tanácstalan, ott a zsidóságnak jól bevált megoldásai vannak. Aki komolyan veszi zsidóságát, az nem lóg a levegőben. Egyébként sem hiszek abban az emberképben, ami szerint csak bőrzsákba töltött vérrel átitatott húsdarabok vagyunk. Nekem tehát teljesen elfogadható a zsidóság vallásos oldala is.

4. De miért tértél vissza egy régebbi monoteista valláshoz? Miért nem jó Jézus?

Nekem az a személyes véleményem, azaz én így élem meg, hogy a keresztények szerinti I.sten létezik (az a fő kérdés hogy hisznek benne vagy sem), a zsidó I.sten viszont működik. Én így élem meg. Nem kérdés, hogy létezik-e vagy sem. Ha szolgálatába állok és „micve-bajnok” vagyok, akkor ott a szemem előtt működik I.sten.

Ha meg valami működik, akkor nem biztos, hogy jobban fog működni, ha hozzáteszünk vagy elveszünk belőle.

Persze – véleményem szerint – mindenki abban hisz, amiben akar. Nem marasztalok el senkit sem hitéért, de örvendek, ha egyistenhívő és a noachita törvényeket tiszteletben tartja.

5. Fájt a körülmetélés?

Érzéstelenítve voltam. Az első 2-3 nap kissé kellemetlen volt, én viszont nagyon örvendtem az egésznek:) Ábrahám Ősatya idejében biztos jobban fájt volna...

6. Mit ehetsz és mit nem ehetsz? Mivel kínálhatunk?

Kóser étkezésre erősen törekszem. Ez nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Tejest nem keverek húsossal. Disznóhúst, véres húst, bizonyos halakat, tengergyümölcseit nem eszem. A kóservágás és a kóserkonyha hiánya miatt a legjobb, ha húsra nem használt edényben tejes, tojásos, halas, alapvetően vega kajával vendégeltek meg.

7. Milyen zsidó irányzathoz tartozol?

Én a Sulchán Áruch-ot betartó személyek közé tartozom. Hogy engem milyen irányzatúnak tekintenek mások, az már úgy érzem hogy nem rám tartozik.

Bizonyára lesz majd olyan, aki jó zsidónak tekint, de talán olyan is, aki nem fog zsidónak tekinteni.

8. Hogyan lehet összehozni a hagyományos zsidóságot a modernitással?

A modernitás alig 300 éves. Egyrészt a farok nem csóválhatja a kutyát, másrészt meg a hagyományos zsidóság (véleményem szerint) nem undorodik a modernitástól, hanem nagyon ügyesen felhasználja azt. Érdemes megnézni a megannyi ortodox zsidó oktató-honlapot. Kevés olyan vallás van, mely ennyire hamar digitalizálta tudását és használta ki az új technológiák adta előnyöket. Szerintem ez elég egyértelműen tanúskodik arról, hogy a zsidóság még akkor is modern, ha épp 1500-3500 éves hagyományt követ.

A modernitás még képlékeny. Nem akarok most filozofálni, de amit modernség alatt értünk, az nem állta ki az évszázadok próbáját. A zsidóság kiállta.

9. Megváltozik az ember a betérés alatt?

Hát... , ha komolyan veszi a dolgokat, akkor igen. Ha meg nem veszi komolyan, akkor nem.

Én igyekszem jól magamba nézni és ezt az erős életmódbeli, lelki változási folyamatot felhasználni egy kis  lelki nagytakarításra. Úgy hiszem, hogy képes vagyok jobb emberként kikerülni ebből a folyamatból.

10. Mit adott neked a zsidóság, amióta zsinagógába jársz?

Érdekes, hogy a legértékesebb dolgokat a zsinagógán kívül adta. Ősi ritmus szerint élni, közönséges dolgokat szentté tenni áldások által. Minden pillanat jelentőségteljessé és fontossá válhat, ha hithű zsidóként éled végig. Zsinagógán belül meg a szombatok, az ünnepek közös megűlése egy külön mikrokozmosz, ami új perspektívát nyit a külvilágra.

11. Melyik a kedvenc ünneped?

Ezt most így képtelenség megmondani. 5 év múlva lehet, hogy lesz ilyen. Mindegyik más, az üzenetük, hangulatuk más. Most nem diszkriminálnék az ünnepek között.

12. Szerinted mások miért szeretnének betérni?

Én úgy látom, hogy a legtöbben azért akarnak betérni, mert zsidó származásúak és nem anyai ágon azok. Vannak lányok is, akik zsidó férfiakba lettek szerelmesek és megtetszett a zsidóság nekik. Aztán meg vannak olyanok is, akiknek sok zsidó barátjuk van és valahogy ők is annak kezdik érezni magukat. Szóval számos ok lehet.

13. Mi tetszik a legjobban a zsidó mindennapokban?

A zsidó mindennapoktól lesz valaki igazán zsidó. Csak szombaton zsidónak lenni nem olyan nagy ügy, bár az is valami. Szeretem a ritmust, amit a hagyomány diktál. Reggeli, délutáni, esti imák, lefekvési ima, áldások erre meg arra. Ott van veled az Ö.való rád vonatkozó összes „tedd” és „ne tedd” parancsolata. Jobb ember lehetsz. A mindennapokban kapom meg erre a lehetőséget.

Akik ismernek, azok tudják, hogy régen engem napalm-mal sem lehetett reggel 5-kor kikergetni az ágyból. Most önszántamból fölkelek (heti legalább egyszer), hogy minjenben imádkozhassak és Tórát hallgathassak. Vicces így látni ezt a változást.

14. Nem túl nagy kiesés egy szombat? Mit szólnak a munkahelyeden?

Még nem ütköztem ilyen jellegű problémába, pedig nagyon elfoglalt ember vagyok. A szombat nagyon fontos dolog nekem és nekünk. Már teljesen megszoktuk. Péntek reggel, sőt, sokszor csütörtök este már spontán módon kezdem dúdolászni a szombatfogadó és szombati dallamokat.

A szombattartás egy erőforrás is. Van amikor épp azért dolgozom gyorsabban és hatékonyabban, hogy szombaton ne kelljen.


További kérdéseid vannak? Kommentben megírhatod!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása