HTML

A blogról

Mindannyiunknak megvan a Nagy Utazása.

Van, aki akkor érzi magát közel a Teremtőhöz, ha komoly zenét hallgat. Más ezer mérföldeket zarándokol, hogy rátaláljon lelki békéjére. Olyanokat is ismerünk, akik asramba költöznek, hogy önfeledten magukra találhassanak.

Én zsidó leszek. A betérési folyamat az én utam kezdete.

Céljaimról bővebben ITT olvashatsz

Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK)

Utolsó kommentek

Címkék

Ábrahám (1) Adi (1) Akiva (1) angolul (5) antiszemitizmus (4) arámi (1) audio (1) Avraham (1) Avraham Yitzchak Kook (1) Bechukotáj (1) beháálotchá (1) Behár (1) betérés (3) betérők (2) Bét Din (1) Bét Sálom Zsinagóga (1) Bét Sálom zsinagóga (1) böjt (1) borotválkozás (1) chamec (3) chümes (2) család (1) dal (1) dokumentumfilm (2) elektromosság (1) élet (1) élmény (1) elsőszülöttek böjtje (1) emléknap (1) Emor (1) Erdő Péter (2) erev (1) esküvő (1) eszter (1) fejfedő (1) férfi (1) férfiak (1) film (2) gasztronómia (1) hajvágás (1) halacha (1) hallél (1) hámán (1) héber (1) héber név (1) hetiszakasz (5) holokauszt (1) identitás (1) idézet (1) ima (2) Izrael (1) Jeruzsálem (1) jóm hásoá (2) kiddus (1) kommentár (1) könyve (1) kóser (2) ladinó (1) lejnolás (1) linkajánló (1) maariv (1) macesz (2) Manchester (1) marokkó (1) maszorti (1) megrendítő (1) melacha (1) menete (1) micvá (1) micva (1) mikra (1) mikve (1) mimuna (1) mincha (1) mizrachi (1) mofletta (1) mordecháj (1) mózes (1) nagytakarítás (1) (1) olvasás (1) olvasnivaló (1) ómerszámlálás (1) önigazolás (1) onkelosz (1) ortodox (1) pészách (6) purim (2) Ran (1) rási (1) reggeli (1) Rúth (1) sacharit (1) sávuot (4) Simon Böske (1) sors (1) Sulchán Áruch (1) széder (1) szefárd (3) személyes (7) szombat (5) szombatfogadás (2) tálit (1) Talmud (1) tanítás (2) tanulás (1) tárgum (1) tett (1) tfilin (1) tippek (1) tíz parancsolat (1) Tóra (1) tóra (1) Tóraadás (2) török (1) történet (1) tragikomikus (1) ünnep (2) ushpizin (1) változás (1) vérvád (1) vicc (1) vicces (1) videó (6) yom tov (2) zene (4) zsidók (1) Címkefelhő

Következő szombat

Az asszony hatása a férfi lelkére

2012.07.26. 20:31 גר

Az asszonynak titokzatos képessége van ahhoz, hogy megnyissa a férfi lelkét.

Szelleme a szenvedés és a boldogság mélyebb dimenzióiba vezetheti a férfi lelkét, s feltárhatja előtte saját lényének legmélyebb forrásait... Ha azonban nem áll a férfi mellett ilyen Erényes Asszony, akkor helyette a misztika szellemének kell elvezetnie a férfit a célhoz.

Avraham Yitzchak Kook (1865-1935), Olat Reia 1.62

Szólj hozzá!

Címkék: férfi idézet Avraham Avraham Yitzchak Kook

Kitűnő brit dokumentumfilm a manchesteri zsidókról - II. rész

2012.07.19. 12:00 גר

Az első rész után most a Strictly Kosher második részét is megnézhetitek:

Szólj hozzá!

Kitűnő brit dokumentumfilm a manchesteri zsidókról

2012.07.17. 20:09 גר

A brit ITV által forgatott Strictly Kosher címre hallgató dokumentumfilm-sorozat érdekes és tanulságos képet nyújt a jelen manchesteri zsidó közösségéről. Ha tudtok angolul, akkor fogyasszátok szeretettel:

Első rész

A dokumentumfilm második részét csütörtökön élesítem.

Szólj hozzá!

Címkék: film ortodox angolul dokumentumfilm Manchester

Héber nevem Akiva

2012.07.03. 22:27 גר

Héber nevem Akiva, a talmudi bölcs után.

Az egyik legnagyobb talmudi bölcs volt. Sokak szerint tán a legnagyobb. A Párdész-liget történetének bajnoka. Az érthetetlen optimista. Betérő apa gyereke. Egy elkeseredett szabadságharc néhai nagy lelki vezéralakja.... - és nem utolsó sorban - az ember, aki tévedett.

Kérkedő, nagyképű dolog ilyen nevet választani? Több, nagyobb leszek e név által?

Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy ez a név nem kérkedés, hanem felelősség.

Ez a név kötelez. Ezért választottam.

Szólj hozzá!

Címkék: Akiva Talmud héber név

Újra jelentkezem. Immár zsidóként.

2012.07.01. 21:08 גר

Két hét telt el, amióta megvolt a betérésem.

Igaz a mondás, miszerint némi időre van szükség a dolgok leüllepedéséhez. A „dolgok” ugyanis úgy alakultak, hogy a Bét Din előtti megjelenésem, majd a mikvében való alámerülés épp egy - munka szempontjából - nagyon túlzsufolt időszak kellős közepére esett. Ez persze nem akadályozott semmiben, legfeljebb abban, hogy mégjobban megadjam a módját új lelki születésnapomnak, 5772 Sivan hó 24-nek.

Mikve után máris rohantam haza dolgozni másnap reggel négyig. Ezt a megfeszített tempót (Radnóti rabbi úr jóvoltából) első tfilin-légolásom „szakította” meg, ami – mondanom sem kell – életre szóló élmény volt. Igaz, azelőtt megnéztem három Youtube-oktatóvideót a tfilin megfelelő felhelyezéséről, bár a folyamatot elméletben ismertem. No de a lámpaláz nagy úr: biztos akartam lenni a dolgomban. Remegett is a kezem becsületesen, túlságosan megszorítottam a szíjat. Csak úgy lüktetett a pulzusom a középső újjamban.

Igazából nem is nagyon emlékszem első zsidó délutánomra, estémre, majd első zsidó reggelemre (ami épp Erev Sábát volt). Mindössze dereng valami. Munkától végletekig feszített testem, lelkem végül az utolsó pillanatig, Sábesz bejöveteléig versenyt futott az idővel, hogy minden legyen meg, minden legyen kész. Az utolsó 8 bárcheszból vásároltam meg négy darabot a CariMamából, bor és szombati menü volt már otthon b”H és Páromnak hála,.. kivasalt ing, zuhany, majd rohanás mincha imára. Így és ilyen versenyfutásban az idővel vettem magamra a szombatot a Lecha Dodi alatt.

Akkor lélegeztem fel először és akkor mosolyodtam el először tiszta szívemből a betérés óta. Flow-élmény. Boldogság. Hihetetlen, hogy mi mindenre képes az ember. Hihetetlen, hogy ugyanaz a fáradt test néha összerogyik, néha meg határtalanul szárnyal. Könnyebb voltam a levegőnél.

Másnap reggel felhívtak a Tórához. Életemben először. Persze hogy nem tudtam hibátlanul elmondani az áldást... A mindennapokban sok „nagy falattal” küzdök meg, de első alijám túl nagy falatnak bizonyult. Egyszerre volt érdekes, érzelmileg nehéz és szürreális. Volt ott valami, ami a mai napig hihetetlen. Büszkeség, alázat és esendőség groteszk keveréke. Keveredett a beteljesült ember az önmagát visszafogó emberrel. Egyik legnagyobb dolog volt, ami valaha ért, ugyanakkor meg úgy éreztem, hogy talán nem is vagyok méltó ekkora megtiszteltetésre.

Első zsidó szombatom kimenetele után még egy hét kemény munka következett, majd egy ujabb. Így érkezett el a pillanat ennek a blogbejegyzésnek a megírására is.

Igy most itt ülök nyugodtan, beteljesülten, hálásan, boldogan. Itt és most érzem azt, hogy ki és mi vagyok, ki és mi lettem. Az embernek néha meg kell tanulnia befogadni azokat a jó dolgokat, amelyek érik. Még akkor is, ha túl jó dolgok, vagy épp túl nagyok. Most beengedem és átengedem azt, amire 10 évig vágytam.

Ma reggel hosszasan néztem magam a tükörben. Intuícióm azt súgta, hogy a sorsom megváltozott, az arcom másnak tűnt. Kisimultnak, messziről érkezettnek, hazaérkezettnek.

Nem vagyok az a melodramatikus csávó, de azt le kell írjam, hogy a betérés alatt többször eszembe jutott, hogy mi történik, ha a folyamat alatt egyszer csak hopp.. meghalok? Hova temetnek el valakit, aki még nincs betérve? Mi lesz velem? Ott maradok a hídon?

Nos, most már ettől a kellemetlenül vicces rögeszmétől is megszabadultam :-)

Annak, aki a betérést tiszta szívéből végzi, annak a Bét Din, az első megmerítkezés, az első alija mindössze csak az óvodás kor abszolválásának, befejezésének pillanata.

Most következik igazán az, amiről a zsidóság számomra szól. Sok-sok dolog megtétele és elkerülése a maga idejében. Az Ö.valő lehozása ebbe a Világba. A Világ megjavítása. Tanulás, amikor és ahol csak alkalom van rá. Hol van még a középiskola? Hol van még az egyetem?

A betérés folytatódik.

4 komment

Címkék: személyes szombat sors tóra mikve betérés Bét Din tfilin

Egy nemzsidó utolsó napja

2012.06.13. 13:29 גר

Úgy hírlik, hogy nemzsidó létem utolsó 24 órájába léptem.

Ha valljuk, hogy a betérő olyan, mint egy újszülött, akkor a szülési fájdalmak már alighanem elkezdődtek. Hogy nagy jelentőségű esemény? Nekem mondod?

Mit tegyek most? hogyan búcsúzzak? Egyek meg egy darab búcsú-szalonnát? Igyak rá tejet?

Már több hónapja "túl jó" velem az Ö.való. Bár magamévá tettem és alkalmaztam számos zsidó normát, amit a halacha megkövetel egy zsidótól, elvileg mégis bármit megtehettem, amit akartam és amit nem tiltottak a noahida törvények. Van ennél nagyobb testi-lelki szabadság? Az ember gyakorlatilag zsidóként él, de megszegheti, hiszen nem vette magára a micvák megtartásának kötelezettségét.

Igen. Van ennél nagyobb testi-lelki szabadság!

Például úgy hívják, hogy Szombat. Vagy a hétköznapi reggeli imák utáni önbizalom és bizonyosság érzése. Sehechejánu-áldás alatti szemek csillogása. Áldásmondás kenyérre, villámra, szép emberre, okos emberre, fura emberre, igazi bölcsességek rendszeres tanulása egyenesen az Élet Fájáról, állandó chat az Ö.valóval és még folytathatnám...

Nem akárkire vigyáz álmában 4 arkangyal a szélrózsa négy irányából és nem akárki fölött őrködik a Sekhina nyugodt és nyugtalan éjszakák alatt.

Zsidóság járma? Járom nélkül ki húzza ki a Világot a Fényre?

Holnap a Bét Din előtt megmutatom, hogy mit tudok. Ha tetszik a rabbi uraknak, amit hallanak, akkor utána életemben először a mikvében megtisztulhatok eddigi 29 évem bűneitől. Eddigi életem legjelentősebb megtisztulása lesz, úgy hírlik.

Ezt követően szombaton vélhetőleg alijázom a Tórához, majd megköszönöm mindenkinek, aki segített.

... és hogy mi következik ezután?: Life, Mitzvot & Rock'n'Roll :) Így legyen!

Szólj hozzá!

Címkék: személyes betérés

Hetiszakasz: Beháálotchá

2012.06.08. 15:44 גר

Bét Sálom zsini rajzfilm magyar felirattal:

Beháálotchá hetiszakasz a Zsido.com-ról.

Páva utcai Bét Élijáhu zsini hangállomány.

שבת שלום 

Szólj hozzá!

Címkék: videó szombat hetiszakasz beháálotchá

Miért jó Magyarországon betérni a zsidóságba?

2012.06.08. 08:43 גר

- Miért jó Magyarországon betérni a zsidóságba?
- ??
- Mert viszonylag hamar, már a második utcasarkon lezsidóznak.

Szólj hozzá!

Címkék: vicc antiszemitizmus tragikomikus betérés

Napi dúdolnivaló: Adi Ran - Ata Kadosh

2012.06.03. 14:41 גר

Adi Ran - Ata Kadosh

Szólj hozzá!

Címkék: zene ushpizin Adi Ran

A mincha ima - inspiráló cikk angolul

2012.05.31. 17:00 גר

"The afternoon Mincha prayer is a crucial moment to stop and appraise."

"This prayer is intended to intrude."

"The afternoon Mincha prayer is a declaration of freedom. The deliberate pause communicates autonomy over the ceaseless daily duties that march endlessly across life's stage. In surrendering control of time, for a brief moment every afternoon, we do the only thing within our power to control time. We connect to the Timeless."

A teljes cikk itt olvasható >> 

A mincha ima meg itt érhető el (pdf-ben héberül, askenáz nuszách) >>

Szólj hozzá!

Címkék: ima angolul mincha

... és holnap este itt a Sávuot. Chag Sameach!

2012.05.25. 11:41 גר

Forrás: Bét Sálom Zsinagóga, Lágymányos, Bp XI ker. Youtube csatornája.

Addig is שבת שלום!

Sávuotról bővebben itt és itt.
Sávuot egy kicsit a betérők ünnepe is. Rúth könyvét olvassuk, aki az egyik leghíresebb betérő és egyben Dávid király dédanyja.

Szólj hozzá!

Címkék: zene videó sávuot Tóraadás Bét Sálom zsinagóga tíz parancsolat Rúth

Gyakran ismételt kérdések (GyIK)

2012.05.24. 19:37 גר

Alábbiakban ismerősök és ismeretlenek kérdéseiből szemelgettem. A lista folyamatosan bővül.

1. Miért akarsz zsidó lenni?

Furcsa, de elsősorban azért, mert egy nap így ébredtem. Ez az érzés addig érlelődött bennem, amíg egy estén lefekvés előtt el nem döntöttem végleg, hogy halachikusan is be szeretnék térni. Abban a pillanatban nyugalmat és beteljesülést éreztem. El is mondtam gyorsan a Smá Israelt. Azóta mondom reggel és este.

Aztán persze egyéb tényezők is közrejátszanak, mint esetleges származás, zsidósággal való kulturális-értékrendbeli affinitás, sorsközösségvállalás, de ezek már kissé unalmas szavak.

Azért akarok zsidó lenni, mert annak érzem magam immár 11 éve. Szekuláris ember ezt nem tudja megmagyarázni. Vallásos ember ezt nehezen tudja megérteni. Másnak pedig marad a hümmögés, nekem meg marad a beteljesülés, a hazatérés.

A rabbit tavaly kerestem meg. Addig más országban éltünk, ahol nem volt lehetőség giur-ra.

2. Hülye vagy? Ma Magyarországon zsidónak lenni?

Mondták már, hogy ennél jobb helyet nem is választhattam volna. Talán Szaúd-Arábiában vagy Egyiptomban lenne nehezebb zsidónak lenni. Szerintem rossz a kérdés. Mindenhol lehet zsidónak lenni. Ha a marranók tudtak gyertyát gyújtani az inkvizíció alatt évszázadokon át, akkor miért lenne olyan nehéz Magyarországon, ahol nemrég 5 utcányi távolságot tettem meg kipában és senki nem szólt egy szót sem?

Az antiszemiták, antiszemita ideológiák halandóak, akárcsak én vagy te. A zsidóság viszont sokezer éve létezik és fog is létezni. Miért épp itt és most rettegjek?

3. Miért akarsz vallásos lenni, amikor az ateizmus/agnoszticizmus egyre nagyobb divat?

Nem volt még olyan időszak, hogy ne higgyek egy felsőbb, transzcendens hatalomban. Ugyanakkor a zsidóság nemcsak vallás, hanem egy rendkívül szerteágazó hagyomány, gondolkodásmód is, ami az élet minden területét lefedi. Ahol a szekuralizáció és értékrelativizmus tanácstalan, ott a zsidóságnak jól bevált megoldásai vannak. Aki komolyan veszi zsidóságát, az nem lóg a levegőben. Egyébként sem hiszek abban az emberképben, ami szerint csak bőrzsákba töltött vérrel átitatott húsdarabok vagyunk. Nekem tehát teljesen elfogadható a zsidóság vallásos oldala is.

4. De miért tértél vissza egy régebbi monoteista valláshoz? Miért nem jó Jézus?

Nekem az a személyes véleményem, azaz én így élem meg, hogy a keresztények szerinti I.sten létezik (az a fő kérdés hogy hisznek benne vagy sem), a zsidó I.sten viszont működik. Én így élem meg. Nem kérdés, hogy létezik-e vagy sem. Ha szolgálatába állok és „micve-bajnok” vagyok, akkor ott a szemem előtt működik I.sten.

Ha meg valami működik, akkor nem biztos, hogy jobban fog működni, ha hozzáteszünk vagy elveszünk belőle.

Persze – véleményem szerint – mindenki abban hisz, amiben akar. Nem marasztalok el senkit sem hitéért, de örvendek, ha egyistenhívő és a noachita törvényeket tiszteletben tartja.

5. Fájt a körülmetélés?

Érzéstelenítve voltam. Az első 2-3 nap kissé kellemetlen volt, én viszont nagyon örvendtem az egésznek:) Ábrahám Ősatya idejében biztos jobban fájt volna...

6. Mit ehetsz és mit nem ehetsz? Mivel kínálhatunk?

Kóser étkezésre erősen törekszem. Ez nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Tejest nem keverek húsossal. Disznóhúst, véres húst, bizonyos halakat, tengergyümölcseit nem eszem. A kóservágás és a kóserkonyha hiánya miatt a legjobb, ha húsra nem használt edényben tejes, tojásos, halas, alapvetően vega kajával vendégeltek meg.

7. Milyen zsidó irányzathoz tartozol?

Én a Sulchán Áruch-ot betartó személyek közé tartozom. Hogy engem milyen irányzatúnak tekintenek mások, az már úgy érzem hogy nem rám tartozik.

Bizonyára lesz majd olyan, aki jó zsidónak tekint, de talán olyan is, aki nem fog zsidónak tekinteni.

8. Hogyan lehet összehozni a hagyományos zsidóságot a modernitással?

A modernitás alig 300 éves. Egyrészt a farok nem csóválhatja a kutyát, másrészt meg a hagyományos zsidóság (véleményem szerint) nem undorodik a modernitástól, hanem nagyon ügyesen felhasználja azt. Érdemes megnézni a megannyi ortodox zsidó oktató-honlapot. Kevés olyan vallás van, mely ennyire hamar digitalizálta tudását és használta ki az új technológiák adta előnyöket. Szerintem ez elég egyértelműen tanúskodik arról, hogy a zsidóság még akkor is modern, ha épp 1500-3500 éves hagyományt követ.

A modernitás még képlékeny. Nem akarok most filozofálni, de amit modernség alatt értünk, az nem állta ki az évszázadok próbáját. A zsidóság kiállta.

9. Megváltozik az ember a betérés alatt?

Hát... , ha komolyan veszi a dolgokat, akkor igen. Ha meg nem veszi komolyan, akkor nem.

Én igyekszem jól magamba nézni és ezt az erős életmódbeli, lelki változási folyamatot felhasználni egy kis  lelki nagytakarításra. Úgy hiszem, hogy képes vagyok jobb emberként kikerülni ebből a folyamatból.

10. Mit adott neked a zsidóság, amióta zsinagógába jársz?

Érdekes, hogy a legértékesebb dolgokat a zsinagógán kívül adta. Ősi ritmus szerint élni, közönséges dolgokat szentté tenni áldások által. Minden pillanat jelentőségteljessé és fontossá válhat, ha hithű zsidóként éled végig. Zsinagógán belül meg a szombatok, az ünnepek közös megűlése egy külön mikrokozmosz, ami új perspektívát nyit a külvilágra.

11. Melyik a kedvenc ünneped?

Ezt most így képtelenség megmondani. 5 év múlva lehet, hogy lesz ilyen. Mindegyik más, az üzenetük, hangulatuk más. Most nem diszkriminálnék az ünnepek között.

12. Szerinted mások miért szeretnének betérni?

Én úgy látom, hogy a legtöbben azért akarnak betérni, mert zsidó származásúak és nem anyai ágon azok. Vannak lányok is, akik zsidó férfiakba lettek szerelmesek és megtetszett a zsidóság nekik. Aztán meg vannak olyanok is, akiknek sok zsidó barátjuk van és valahogy ők is annak kezdik érezni magukat. Szóval számos ok lehet.

13. Mi tetszik a legjobban a zsidó mindennapokban?

A zsidó mindennapoktól lesz valaki igazán zsidó. Csak szombaton zsidónak lenni nem olyan nagy ügy, bár az is valami. Szeretem a ritmust, amit a hagyomány diktál. Reggeli, délutáni, esti imák, lefekvési ima, áldások erre meg arra. Ott van veled az Ö.való rád vonatkozó összes „tedd” és „ne tedd” parancsolata. Jobb ember lehetsz. A mindennapokban kapom meg erre a lehetőséget.

Akik ismernek, azok tudják, hogy régen engem napalm-mal sem lehetett reggel 5-kor kikergetni az ágyból. Most önszántamból fölkelek (heti legalább egyszer), hogy minjenben imádkozhassak és Tórát hallgathassak. Vicces így látni ezt a változást.

14. Nem túl nagy kiesés egy szombat? Mit szólnak a munkahelyeden?

Még nem ütköztem ilyen jellegű problémába, pedig nagyon elfoglalt ember vagyok. A szombat nagyon fontos dolog nekem és nekünk. Már teljesen megszoktuk. Péntek reggel, sőt, sokszor csütörtök este már spontán módon kezdem dúdolászni a szombatfogadó és szombati dallamokat.

A szombattartás egy erőforrás is. Van amikor épp azért dolgozom gyorsabban és hatékonyabban, hogy szombaton ne kelljen.


További kérdéseid vannak? Kommentben megírhatod!

Szólj hozzá!

Kitűnő összefoglaló videó Sávuot ünnepéről (angolul)

2012.05.24. 16:21 גר

Eredetileg innen.

Szólj hozzá!

Címkék: videó angolul sávuot