Ha szándékod komoly és valóban önmagadért választod a zsidóság útját, akkor már az első naptól kisebb-nagyobb változásokat kell eszközölj mindennapjaidban.
A zsidóság micvaként emlegeti azokat a parancsokat, melyek a Tórából eredeztethetőek és zsidó emberek számára kötelező érvényűek. Majd később írok a micvákról is, de most csak azért hoztam fel őket, mert jórészüket a ma élő zsidók rendszeresen be kell tartsák, hogy az Ö.való Nevét megszenteljék (kiddus hasém - קידוש השם ), avagy Nevének megszentségtelenítését (khilul hasém - חילול השם ) elkerüljék.
Ilyen pl. az Ö.való egységéről való megemlékezés (amit imával lehet megoldani), de egy egészen banális micvá pl. a nem-kóser élelmiszer (tréfli ételek) mellőzése.
Megtörténhet például, hogy nagyon szeretjük a gyulai kolbászt. Nem tudni, hogy I-tennek mi a baja a disznóval, de az biztos, hogy enni nem szabad belőle, ezért a gyulai és egyéb disznókolbászoktól is elbúcsúzhatunk, akárcsak a tartósítás céljából disznózsír eredetű viasszal befújt zöld almáktól.
A kósertörvényeket saját tapasztalatom szerint nem lehet azonnali hatállyal bevezetni és megszokni, mert nem olyan egyszerű a történet, hogy pusztán mellőzünk ezt-azt. Ráadásul rengeteg élelmiszerrel kapcsolatos mindennapi tevékenységünk több éves megszokáson, kényelmen alapszik. A sarki közértben minden valószínűség szerint kevés a kóser árú. Ha nem Budapesten lakunk, akkor meg valószínűleg eleinte kevés sikerélményünk lesz, ami a kóserség rendes tartását illeti.
Az én módszerem a következő egymást követő lépésekből áll:
- eleinte megszokni a húsos és tejes kettéválasztását annak rendje és módja szerint
- ezt követi a tréfli hús fokozatos kiküszöbölése kezdve a disznóhússal, tengeri herkentyűkkel stb.
- tejes és húsos edények elválasztása és fenntartása
- kóser élelmiszer beszerzése, kóser módon való tárolásuk
- kóserkonyha kialakítása
A lista korántsem teljes, de kezdők számára elég könnyen gyakorlatba ültethető.
Ez a folyamat egyébként már önmagában teljesen felborítja a status-quot, az addigi rutint. Fokozatosan viszont nemcsak a konyha és az étkezés alakul át, hanem egy kicsit az érintett(ek) is. Ezt az ember I-ten kedvéért teszi, ami nem kis dolog!
Utolsó kommentek